Wat is de impact van mijn energiekosten? Hoe kan ik tegen de laagste kost mijn technische installaties laten functioneren?
Dit zijn enkele van de vele vragen waar energiemanagers mee geconfronteerd worden.
Om u een beeld te geven van het scala aan functionele analyses en oplossingen richtte ENERGIK haar 3de platform op: ENERGYMANAGEMENT.
Door de energiecrisis en een sterk toenemend bewustzijn over de klimaatopwarming beseffen alsmaar meer industriële bedrijven dat ze best zo snel en goed mogelijk inzetten op de energietransitie. Voor het vinden van de geschikte partners en het delen van kennis kunnen ze alvast steunen op de Vlaamse vereniging voor energie- en milieutechnologie.
Terwijl de energieprijzen de pan uit swingen, wordt de wereld ook geconfronteerd met een stevige klimaatopwarming.
Voor industriële bedrijven vormt dit een dubbele uitdaging en zij begrijpen dan ook dat ze, samen met de rest van de wereld, moeten inzetten op een energietransitie.
De VZW Energik kan daarbij helpen.
Corporate Power Purchase Agreement (CPPA): een MUST voor duurzaam ondernemen!
De energieprijzen schommelen voortdurend en significant. CPPA laat een onderneming toe om de energieprijs die zij betaalt voor een langere periode vast te klikken én om volop en zichtbaar in te zetten op hernieuwbare energie.
Tijdens deze lunchcauserie werd toegelicht wat een CPPA is.
Het aandeel van de kosten voor proceskoeling in de energiefactuur van bedrijven neemt spectaculair toe en de milieubelastende koelinstallaties worden stelselmatig teruggeschroefd.
Het KOEL-platform heeft als doel de state-of-the-art van koeling te schetsen, een aantal nieuwe ontwikkelingen voor te stellen, op te volgen en te implementeren.
Op 18 januari organiseerde ENERGIK en het Stoomplatform een bezoek aan de Azteq Concentrated Solar Power (CSP) installatie op de site van ADPO te Antwerpen.
De installatie levert met haar 1100 m² een vermogen van zo’n 500 kW.
Deze installatie is een van de eerste in België en heeft daarmee bewezen dat ook in onze streken CSP waardevol is als duurzame manier om warmte op te wekken.
De aanscherping van de Europese klimaatdoelstelling en de hoge gasprijzen brengen de omslag naar duurzame warmte in de industrie in een stroomversnelling. De studiedag over de warmtewende in de industrie die Warmtenetwerk Vlaanderen, Energik en Flux50 op 20 oktober organiseerden in Antwerpen werd dan ook druk bijgewoond. Onze conclusie? Door zelf opgewekte warmte slim te (her)gebruiken en partnerships aan te gaan met andere bedrijven kan al veel geld en CO2 worden bespaard.
Op donderdag 20 oktober 2022, tijdens een slotshow aansluitend op “Warmtewende voor de industrie”, werd voor de vijfde keer de Energy Manager of the Year - award uitgereikt. Dit jaar viel die eer te beurt aan Wim Dedeurwaerder van de FOD Defensie. De student aan de Howest Senne Vanderplaetse werd uitgeroepen tot Junior Energy Manager.
Het concept van de KOEL-dag was hetzelfde als de vorige succesvolle edities: verschillende sprekers zetten de mogelijkheden van industriële koeling in de verf, zelfs voor toepassingen die niet zo vanzelfsprekend zijn.
In de Pfizer-case werden de noden en de bevindingen van de eindgebruiker toegelicht en is er uitgebreid ingegaan op de verschillende technische componenten.
Op woensdag 20 oktober 2021 werd voor de vierde maal de Energy Manager of the Year-award uitgereikt. Dit event was deze keer gekoppeld aan de jaarlijkse Energik-Stoomtechniekdag.
Energiebeheer wordt een steeds belangrijker aandachtspunt in het bedrijfsleven. Niet alleen zijn ondernemingen bewuster bezig met duurzaamheid en klimaatuitstoot, ook vanuit kostenoverwegingen gaat veel meer aandacht naar energiemanagement.
Het vakgebied milieu en energie is actueler dan ooit. Daarom gaat ENERGIK in 2022 opnieuw op zoek naar de ENERGY MANAGER OF THE YEAR, nadat de oproeping tot deelname en de uitreiking van de award in 2021 wegens de Covid-19 maatregelen niet is kunnen doorgaan
Bij tal van industriële bedrijven is het energieverbruik van de koelinstallatie een aanzienlijk deel van de energierekening. Veel bedrijven zijn zich niet bewust dat door een slimme regeling deze rekening aanzienlijk kan beperkt worden. Hier vindt je een stappenplan, hoe dit kan aangepakt worden.
Op woensdag 23 oktober vond voor de derde keer op rij het evenement Energik Energy Manager of The Year plaats (één dag na World Energy Day!) op het Siemens bedrijfsterrein in Huizingen. Het evenement werd in 2017 in het leven geroepen door de vzw Energik, samen met AP Hogeschool en Howest.
Bezoekerscenturm van het Vlaams parlement in Brussel
Bond Beter Leefmilieu organiseert in samenwerking met Energik, OVED en Pixii een studievoormiddag over energie-efficiëntie.
De studievoormiddag richt zich tot beleidsmakers, energiespecialisten en al wie interesse heeft in energie-efficiëntie.
De tevredenheid is over het algemeen oké, maar er is ruimte voor verbetering. Dit hangt samen met het al dan niet ‘nuttig’ zijn voor het werk. De presentatie van Eastman (echte praktijkgetuigenis) bleek zeer relevant. De presentatie van Marcel Laes bleek iets minder relevant tot niet relevant...
Het programma van Cool & Comfort Conferences is gekend en te raadplegen op www.coolandcomfort.be.
Op donderdag 25 oktober werden Patricia Van Malderen en Jan Geeraerts van Carrefour uitgeroepen tot de eerste Energiemanagers van het Jaar. Howest-student Arne Seurinck werd dan weer Junior Energiemanager van het Jaar. De titels zijn een gemeenschappelijk initiatief van Energik en Vlaanderens twee energiemanagementopleidingen van Howest en Artesis Plantijn-hogeschool Antwerpen
De prijs van een zonneboilerinstallatie (die bestaat uit een opslagvat en een aantal thermische zonnecollectoren op het dak) hangt uiteraard af van het merk zonneboiler dat je koopt of ook wel van de installateur die je zonneboiler plaatst, maar een goede richtprijs voor een complete zonneboilerinstallatie is 1.000 euro per m² zonnecollectoren, inclusief plaatsing.
De kosten voor een warmtepomp variëren sterk naargelang het type en de grootte van de installatie. Een kleine installatie voor 2 slaapkamers is heel wat anders dan bijvoorbeeld een installatie voor een grote villa.
Naast de prijs van de warmtepomp zelf moet ook rekening worden gehouden met de prijs van alle randapparatuur en het gekozen verwarmingssysteem inclusief afgifte zoals bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming/koeling of ventilatieluchtverwarming/koeling.
Graag nodigen we u uit om via onderstaande button de enquête in te vullen met betrekking tot de invloed van Data Analytics op de groei van bedrijven actief in de energiesector, uitgevoerd door een student aan de KU Leuven. Deze zal verspreid worden over verschillende EU-landen.
Het Platform voor Duurzaam Stoomgebruik zal het projectvoorstel ‘Best Practice bij metingen in industriële stoomapplicaties’ indienen bij VLAIO voor praktijkgericht onderzoek uitgevoerd door hogescholen voor ondernemingen en social profit organisaties.
Tijdens deze jubileumeditie staat duurzame verlichting centraal. Het past volledig in de evolutie naar een rationeler gebruik van energie. Een evolutie die net zo dringend en noodzakelijk is als de omslag naar groene energie. Het is een prioriteit van de Vlaamse Regering voor de volgende jaren.
Verstandiger omgaan met energie doet niet alleen onze energiefactuur minder snel oplopen.
Het Vlaams Energieagentschap (VEA) opende eind mei 2016 een nieuwe ronde van het stakeholderoverleg over de onrendabele toppen (OT) en de bandingfactor (Bf) voor groene stroom‐ en WKK‐projecten.
AP of Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, staat ook voor Antwerpen en Provincie, Artistiek en Professioneel, Ambitieus en Passioneel, … AP is een hogeschool met zo’n 10.000 studenten, 23 professionele bachelor- en 8 artistieke opleidingen, verdeeld over 4 departementen en 2 schools of arts.