In tal van industriële sectoren wordt koeling in diverse productieprocessen gebruikt. Bij koeling moet rekening worden gehouden met steeds strengere eisen op het vlak van energie-efficiëntie en milieu.
ENERGIK vzw, in samenwerking met UGent, organiseert haar koelcursus.
Items als industriële koeltechnieken, koelmiddelen, energiebesparing & -efficiëntie, monitoring, certificaten, regelgeving en veiligheid, lekdetectie, onderhoud en optimale instelling komen zeker aan bod.
Warmtepompen zijn de laatste jaren een hot topic. In de Vlaamse industrie zijn al heel wat toepassingen te vinden van warmtepompen, maar er zijn zeker ook nog wat beperkingen. Tijdens dit koelevent worden verschillende casestudies van succesvolle implementaties van hoge-temperatuur-warmtepompen voorgesteld, alsook enkele lopende studies.
Verder wordt ook het financiële aspect niet vergeten, en wordt een overzicht gegeven van recente ontwikkelingen omtrent onderzoek naar deze technologie. De dag wordt afgesloten met een interactief panelgesprek en daaropvolgend een netwerkmoment en bezoek aan de stands.
In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. In een aantal gevallen wordt stoom ook gebruikt voor de mechanische aandrijving van bijvoorbeeld ventilatoren of voor elektriciteitsproductie, al dan niet met warmtekrachtkoppeling.
Bij de toepassing van stoom moet rekening worden gehouden met steeds strengere eisen op het vlak van de veiligheid en de impact op het milieu. Dat vertaalt zich in stijgende investerings- en werkingskosten. Zowel vanuit economisch als milieutechnisch standpunt is een optimale energie-efficiëntie in ieder geval van essentieel belang. De recente schommelingen van de energieprijzen hebben dit effect onderstreept en dit zal in de toekomst ongetwijfeld nog versterkt worden.
Om deze reden wordt in 2024 opnieuw een STOOMCURSUS georganiseerd. Deze opleiding, gegeven door experts, gaat over 3 dagen.
We nodigen jullie van harte uit om jullie energie-gerelateerde projecten in de kijker te zetten.
Dat kan je doen, door mogelijke kandidaat winnaars voor de award Energy Manager of the Year 2024 te nomineren.
We zien jullie kandidatuur graag tegemoet tegen uiterlijk 13 september 2024.
We are inviting you to make your voice heard and nominate the potential winners of the Energy Manager of the year Award 2024.
We look forward to your nominations and would like to receive then by 13 September 2024.
De laatste jaren is ons energielandschap sterk geëvolueerd. Het toenemende aandeel hernieuwbare energie, zoals zon en wind, maakt het voorspellen van de elektriciteitsproductie moeilijker.
En nu is de volgende stap volop ingezet, met elektrificatie van het verbruik: elektrisch- gebouwen, -industrie en -vervoer. Het evenwicht bewaren tussen productie en consumptie wordt steeds uitdagender.
U heeft misschien al gehoord dat er waarde zit in de balanceringsmarkten. Dit betekent niets anders dan dat u door te helpen het elektriciteitsnet in evenwicht te houden, extra inkomsten genereert voor uw bedrijf.
Het aanbod van groene elektriciteit wordt steeds groter. Het afstemmen van aanbod en vraag wordt meer en meer een uitdaging. Door flexibiliteit in te bouwen, onder andere in de stoomproductie, creëer je een win-winsituatie waarbij er meer groene stroom kan gebruikt worden tegen een aantrekkelijke prijs.
Tijdens deze studienamiddag wordt het Power-to-heat project toegelicht met de technische details én wordt uitgelegd hoe Alpro flexibiliteit integreert in de hun nutsvoorzieningen en zich hierdoor optimaal opstelt in de energiemarkt en flink wat kosten bespaart.
Dit project kadert onder andere in de doelstelling om tegen 2050, CO2-neutraliteit te bekomen.
De Carrefour Group lanceerde het project “New Eclair” in het voorjaar van 2020. September 2021 startte de bouw van de 17.000 m2 hal en 1 jaar later in september 2022 werden de productielijnen in gebruik genomen. Het gebouw is aangepast aan de productiebehoeften.
Een duurzaam gebouw met warmteterugwinning en hightech koelinstallatie.
Het Energik-Stoomplatform organiseert op donderdag 21 maart 2024 vanaf 08.30 uur een ontbijtseminar.
Anders dan de vorige jaren wordt dit evenement georganiseerd in samenwerking met de beurs Pumps & Valves / Maintenance / M+R 2022 in Antwerp Expo Jan Van Rijswijcklaan 191 te 2020 Antwerpen.
ENERGIK presenteert haar voorjaar-programma:
De energieprijzen schommelen voortdurend en significant. Het maatschappelijke debat over de verdere omschakeling naar groene energie woedt volop.
Tijdens deze lunchcauserie krijg je een overzicht mee van de wetgeving, handige tips en nuttige inzichten, gebracht door 2 experten: mevr. Ellen Van Mello en dhr. Patrick Verdonck.
We nodigen jullie van harte uit op een wervelend ENERGIK-event: ENERGIK bestaat 40 jaar en dat willen we niet ongemerkt laten voorbij gaan.
Daarnaast bent u ook van harte uitgenodigd op de uitreiking van de award Energy Manager of the Year 2023.
Celanese is al tientallen jaren een gevestigde waarde in het economische landschap van Lanaken.
Celanese Lanaken is onderdeel van Celanese Corporation, een multinational met hoofdkantoor in Dallas (VS). Het chemische bedrijf heeft 37 sites wereldwijd en is onder meer 's werelds grootste producent van azijnzuur.
Leer de nieuwste technologieën en innovaties in industriële koeling kennen waarmee de ecologische voetafdruk verkleind kan worden. Ontdek praktische manieren om energie te besparen en de efficiëntie van koelsystemen te optimaliseren. Ontmoet en leer van toonaangevende experts en professionals in de industrie.
Wat kan ik als bedrijf doen om in 2030 op een duurzame, en dus aardgas-onafhankelijke wijze, stoom of warmte aan te maken?
Het antwoord hierop is: investeren in nieuwe technologie.
De vraag is echter in welke technologie men het best kan investeren. Hierop willen we tijdens de stoomtechniekdag een antwoord geven aan de hand van voorbeelden die verschillende pistes bespreken.
In tal van industriële sectoren wordt koeling in diverse productieprocessen gebruikt. Bij koeling moet rekening worden gehouden met steeds strengere eisen op het vlak van energie-efficiëntie en milieu.
ENERGIK vzw, in samenwerking met UGent, organiseert haar 2e KOELCURSUS.
Items als industriële koeltechnieken, koelmiddelen, energiebesparing & -efficiëntie, monitoring, certificaten, regelgeving en veiligheid, lekdetectie, onderhoud en optimale instelling komen zeker aan bod.
ENERGIK vzw presenteert haar najaar-programma:
We nodigen jullie van harte uit om jullie energie-gerelateerde projecten in de kijker te zetten. Dat kan je doen, door mogelijke kandidaat winnaars voor de award Energy Manager of the Year 2023 te nomineren.
We are inviting you to make your voice heard and nominate the potential winners of the Energy Manager of the year Award 2023
In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. Bij de toepassing van stoom moet rekening worden gehouden met steeds strengere eisen op het vlak van de veiligheid en de impact op het klimaat.
ENERGIK vzw, in samenwerking met UGent, organiseert haar 6de STOOMCURSUS
Wat is de impact van mijn energiekosten? Hoe kan ik tegen de laagste kost mijn technische installaties laten functioneren?
Dit zijn enkele van de vele vragen waar energiemanagers mee geconfronteerd worden.
Om u een beeld te geven van het scala aan functionele analyses en oplossingen richt ENERGIK haar 3de platform op: ENERGYMANAGEMENT.
Corporate Power Purchase Agreement: een MUST voor duurzaam ondernemen!
De energieprijzen schommelen voortdurend en significant. CPPA laat een onderneming toe om de energieprijs die zij betaalt voor een langere periode vast te klikken én om volop en zichtbaar in te zetten op hernieuwbare energie.
Tijdens deze lunchcauserie wordt toegelicht wat een CPPA is.
Het aandeel van de kosten voor proceskoeling in de energiefactuur van bedrijven neemt spectaculair toe en de milieubelastende koelinstallaties worden stelselmatig teruggeschroefd.
Het KOEL-platform heeft als doel de state-of-the-art van koeling te schetsen, een aantal nieuwe ontwikkelingen voor te stellen, op te volgen en te implementeren.
Wat kan ik als bedrijf doen om in 2030 op een duurzame, en dus aardgas-onafhankelijke wijze, stoom of warmte aan te maken?
Het antwoord hierop is: investeren in nieuwe technologie. De vraag is echter in welke technologie men het best kan investeren.
Voor Energik / Stoomplatform zal 2023 volledig in het teken van deze vraagstelling staan.
De aanscherping van de Europese doelstellingen en de economische situatie ten gevolge van de hoge gasprijzen brengen de omslag naar duurzame warmte in de industrie in een stroomversnelling. Warmtenetwerk Vlaanderen, Energik en Flux50 organiseren daarom op 20 oktober in het KAVA Congrescentrum in Antwerpen een studiedag over dit 'hot topic' met een overzicht van de laatste innovaties, recente projecten en beleidsevoluties.
Tijdens de slotshow aansluitend op “Warmtewende voor de Industrie” zullen de winnaars van de Bachelors-proefschriften gelauwerd worden.
Diezelfde avond zal ook de Energymanager of the Year 2022 bekend gemaakt worden. Bedrijven en hun energiemanagers zullen in de spotlight worden gezet voor hun gerealiseerde projecten.
Deelname is gratis. Inschrijven verplicht.
In tal van industriële sectoren wordt koeling in diverse productieprocessen gebruikt. Bij koeling moet rekening worden gehouden met steeds strengere eisen op het vlak van energie-efficiëntie en milieu.
ENERGIK vzw, in samenwerking met UGent, organiseert haar 1ste KOELCURSUS.
Deze opleiding, gegeven door experts, gaat door op WOENSDAG 19 OKTOBER 2022 in zaal Zebrastraat NV in de Zebrastraat 32 te Gent.
Sinds 2022 kan je binnen het Fluvius-netwerk eigen opgewekte energie delen met anderen.
Wek je je eigen energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is de voordeligste optie om die zo veel mogelijk zelf te verbruiken. Heb je toch energie die je zelf niet gebruikt, dan kon je die al verkopen aan je energieleverancier.
Vanaf 01 januari 2023 wordt dit energiedelen volledig uitgerold voor de bedrijven!
Op deze lunchcauserie loodsen we u door de basisbegrippen zodat u meteen helemaal mee bent.
Het vakgebied milieu en energie is momenteel actueler dan ooit en daarom gaat ENERGIK op zoek naar de ENERGYMANAGER OF THE YEAR 2022.
ENERGIK wil, in samenwerking met AP Hogeschool en Howest Hogeschool, de aandacht vestigen op de huidige en toekomstige professionals binnen de domeinen duurzaam energiegebruik, transitie naar CO2-neutraliteit en klimaat.Het concept van de KOEL-dag blijft hetzelfde als de vorige succesvolle edities: verschillende sprekers zetten de mogelijkheden van industriële koeling in de verf zetten, ook voor toepassingen die u misschien niet zo vanzelfsprekend vindt.
In de Pfizer-case worden de noden en de bevindingen van de eindgebruiker toegelicht en wordt er uitgebreid ingegaan op de verschillende technische componenten.
Stoomplatform organiseert op donderdag 24 maart 2022 vanaf de middag haar 11de Stoomtechniekdag.
Anders dan de vorige jaren wordt dit evenement georganiseerd in samenwerking met de beurs
Pumps & Valves / Maintenance / M+R 2022 in Antwerp Expo.
In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. Bij de toepassing van stoom moet rekening worden gehouden met steeds strengere eisen op het vlak van de veiligheid en de impact op het klimaat.
Om deze reden wordt in 2022 opnieuw een STOOMCURSUS georganiseerd.
Waarom waterstof een deel van de duurzame oplossing zal zijn.
Er wordt momenteel zeer veel gepraat over waterstof en zeker tijdens de klimaattop van Glasgow. Maar is waterstof een belangrijk thema om de energietransitie in de industrie waar te maken of een zoveelste hype? Zullen we binnen enkele jaren inzien dat waterstof toch niet de verhoopte oplossing blijkt om klimaatneutraal te worden?
Naar jaarlijkse traditie organiseert het Stoomplatform op woensdag 20 oktober 2021 de Stoomtechniekdag.
Dit jaar richten we onze pijlen op het onderhoud en de prestaties van stoomsystemen.
De studienamiddag is een vervolg op ons webinar van 21 juni 2021.
Prof. Steven Lecompte van de Ugent, tevens voorzitter van het Energik-Koelplatform, bespreekt de ‘Green Deal’ die afgesloten werd met supermarkten en voedingswinkels.
De deelnemende supermarkten engageren zich om geen nieuwe installaties op F – gassen meer te plaatsen en over te schakelen op natuurlijke koelmiddelen.
Er wordt zeer veel gecommuniceerd over waterstof, maar veel gaat over visie en “propaganda”. Is waterstof een belangrijk thema om de energietransitie in de industrie waar te maken of een zoveelste hype? Zullen we binnen enkele jaren inzien dat Waterstof toch niet de verhoopte oplossing blijkt om klimaatneutraal te worden?
Net als bij iedere andere installatie is een goed onderhoud van een stoomketel en het achterliggende stoomnet met zijn verbruikers van groot belang. Enerzijds zijn hiervoor wettelijke verplichtingen, anderzijds beperk je de gevaren in je systeem.
Iedereen hartelijk welkom op het webinar om de deelnemers en hun projecten te leren kennen.
De proclamatie van de winnaars kon in 2020 spijtig genoeg niet doorgaan omwille van de Corona-maatregelen.
Ze werd daarom verschoven naar 5 mei 2021 om 16 uur.
Voor elektriciteitsproductie zijn enkele groene alternatieven zoals wind- en zonne-energie al wijdverspreid. Voor stoomproductie daarentegen zijn de alternatieven veelal ongekend. Het klimaatplan legt de industrie op om opzoek te gaan naar alternatieven: een transitie naar CO2-neutrale stoomproductie. Maar wat zijn nu juist die alternatieven?
Groene warmte treedt meer en meer op de voorgrond binnen de energietransitie. Binnen deze ambitie voor meer duurzame verwarming kent ook de warmtepomp zijn momentum. De warmtepomp in al haar facetten plaatsen we daarom graag centraal in ons symposium “Het momentum voor de warmtepomp”.
ENERGIK houdt de vinger aan de pols om de leden een passende service te bieden in een veranderend energielandschap. Koeling is een belangrijke uitdaging in de energietransitie, door de groeiende vraag, door de overschakeling naar milieuvriendelijke koelmiddelen en door een toenemende flexibiliteit. Om de kennis daarover te verspreiden, werd binnen ENERGIK een specifieke afdeling opgericht, het Koelplatform.
Werking, onderhoud en prestaties van enkele belangrijke componenten van stoominstallaties, waaronder het ketelhuis, kleppen, voedingswater- en condensaatpompen, ...
Dit event zou doorgegaan zijn in samenwerking met het duo-event "Pumps & Valves" en "Maintenance" dat gelijktijdig zou worden gehouden.
Omwille van Covid-19 en de geringe belangstelling voor de oktobereditie, zal de Stoomtechniekdag dit jaar dan toch NIET kunnen doorgaan.
Dinsdag 29 september 2020 bij Zebrastraat NV in Gent
"Productietechnologie, Veiligheid & wetgeving en Waterbehandeling"
Dinsdag 6 oktober 2020 bij Zebrastraat NV in Gent
"Veiligheid, Exploitatie, 'Measuring en monitoring', Kostprijsberekening, Stoomdistributienet"
Dinsdag 20 en woensdag 21 oktober 2020 bij Armstrong in Herstal
"Bedrijfsbezoek aan Armstrong International met demonstratie van het Glazen Stoomsysteem"
Het voorzien van duurzame warmte/koude is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. De warmtevraag van de Vlaamse industrie alleen bedraagt meer dan 50 TWh/jaar of ruim 80% van de totale industriële energievraag. De industrie heeft al aanzienlijke efficiëntie-stappen gezet, maar de klimaatdoelstellingen vergen nog een aanzienlijke bijkomende inspanning.
Op woensdag 23 oktober vond voor de derde keer op rij het evenement Energik Energy Manager of The Year plaats (één dag na World Energy Day!) op het Siemens bedrijfsterrein in Huizingen.
Het evenement werd in 2017 in het leven geroepen door de vzw Energik, samen met AP Hogeschool en Howest.
Energieopslag in batterijen en in warmtebuffers, ook in bedrijven, worden DE uitdaging als de aan gang zijnde energietransitie wil slagen. Met steeds meer wind en zon in de energievoorziening wordt een aanpassing van het hele systeem, zowel technisch als financieel noodzakelijk, wat zich onder andere zal vertalen in een dynamische prijszetting van energie. Dat wil zeggen: niet alleen de elektriciteitsprijs, maar ook de warmteprijs, zullen afhangen van het ogenblik van gebruik.
Naar jaarlijkse traditie organiseerde het Stoomplatform op woensdag 8 mei 2019 de Stoomtechniekdag, waar we het dit jaar hadden over ‘Stoom in 2030’. Het concept bleef hetzelfde als de vorige succesvolle edities: verschillende sprekers en diverse standen van aanbieders hebben die dag de mogelijkheden gehad om stoom in de verf zetten, ook voor toepassingen die u misschien niet zo vanzelfsprekend vond.
ENERGIK legt sinds 1983 een uniek verband tussen energie en milieu en tussen aanbieders en gebruikers van energie en energietechnologie.
Ons 35 jarig bestaan willen we vieren met een geleid bezoek achter de schermen van het gloednieuwe Sint-Maarten ziekenhuis in Mechelen.
Het beheer van de onafhankelijke database, waarbij alle gebruikers de echtheid van de data verifiëren, zorgt voor een veilige manier om snel informatie te delen. Uitwisseling van gegevens worden daardoor extra betrouwbaar en transparant.
Energiemanagement is in volle transitie. U voerde al veel energieprojecten succesvol uit, maar vindt verder verbeteren een uitdaging. Samenwerken en samen denken om praktijkgerichte informatie, kennis en ervaring uit te wisselen, maakt deze uitdaging eenvoudiger en uw bedrijf competitiever. Daarom willen we starten met een lerend netwerk vol opportuniteiten voor uw bedrijf.
Laatstejaarsstudenten uit de opleiding Energiemanagement van de Hogeschool West-Vlaanderen en de Antwerpse AP Hogeschool kregen de kans om zich met hun bachelorproef kandidaat te stellen voor de Junior Energy Manager of the year award.
In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. We denken daarbij aan de chemische sector alsook aan de voedings- en textielindustrie. In een aantal gevallen wordt stoom ook gebruikt voor de mechanische aandrijving van bijvoorbeeld ventilatoren of voor elektriciteitsproductie, al dan niet met warmtekrachtkoppeling.
Na de meer dan geslaagde kick-off meeting van 3 mei laatstleden bij VOKA Vilvoorde organiseert ENERGIK samen met de Port of Antwerp een vervolgseminar in de verdere uitbouw van het PLATFORM ENERGIEZORG.
Het platform energiezorg moet een breed samengesteld platform worden, dat het gebruik van fossiele energie en de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen door het stimuleren van de implementaties van energiezorgsystemen bij industriële bedrijven in het Vlaanderen.
Op 30 november stelde de Europese Commissie het "Clean Energy for all Europeans" pakket voor, een pakket met onder meer nieuwe wetgevende maatregelen op het vlak van energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en de hertekening van de electriciteitsmarkt.
Europa en daarmee ook Vlaanderen, hebben duidelijke doelstellingen met betrekking tot hernieuwbare energie. In de recente politieke discussies blijkt er weinig steun voor grootschalige biomassa en wenst de Vlaamse minister van Energie volop in te zetten op PV-panelen. Maar ook andere bronnen zullen noodzakelijk zijn, zeker als we verder kijken dan 2020.
We zitten middenin de led (r)evolutie. Een nieuwe vorm van lichtontwerp heeft zijn intrede gemaakt. Nieuwe inzichten rond extra intelligentie en visueel comfort door innovatieve verlichtingssystemen komen op ons af. Dankzij de alomtegenwoordigheid van kunstlicht, zowel in gebouwen als in de publieke ruimte, kan deze ‘Verlichting 2.0’ de basis vormen voor een snelle digitale transitie. We zijn binnenkort dus misschien met zijn allen verbonden door licht.