Uitreiking EnergyManager of the Year 2024

26-02-2025

EMOY 2024


Op woensdag 26 februari 2025 werd voor de zesde maal de Energy Manager of the Year-award jaargang 2024 uitgereikt.
Het event was deze keer gekoppeld aan de jaarlijkse Energik-Stoomtechniekdag.

Energiebeheer wordt een steeds belangrijker aandachtspunt in het bedrijfsleven. Niet alleen zijn ondernemingen bewuster bezig met duurzaamheid en klimaatuitstoot, ook vanuit kostenoverwegingen gaat veel meer aandacht naar energiemanagement.

De verkiezing van de Energy Manager of the Year is een initiatief van koepelorganisatie Energik vzw, sponsor Beauvent , in samenwerking met Howest Kortrijk en Artesis Plantijn-hogeschool Antwerpen.
Het zet jonge energiemanagers in de kijker die duurzame oplossingen bedenken voor de energievraagstukken van vandaag.
Dit jaar werd de wedstrijd voor het eerst opengesteld voor alle hogescholen in Vlaanderen, wat de concurrentie aanzienlijk verhoogde. Toch gingen zowel de prijs in de junior- als de mastercategorie naar studenten van Howest: Jonas Vanhollebeke (22) uit Beselare won in de categorie voor bachelorstudenten en Thibo Destadsbader (24) uit Lendelede deed hetzelfde in de mastercategorie.
Naast de prestigieuze titel ontvangen de winnaars een geldprijs van 1.000 euro.
De bachelors en masters zullen weldra in het werkveld op zoek gaan naar duurzame oplossingen voor de energievraagstukken, die onze maatschappij vandaag de dag en in de toekomst voorgeschoteld krijgt.


Bachelor Jonas Vanhollebeke 

Jonas studeert Energiemanagement (ENM) aan Howest.
De jury heeft deze bachelor proef verkozen tot winnaar omdat Jonas heel wat taken, die men kan verwachten van een energiemanager, heeft toegepast in zijn eindwerk. Er zijn nog altijd heel wat bedrijven die maar een beperkt aantal metingen uitvoeren en dan zelfs heel vaak niks aanvatten met de data. Jonas heeft bij Poppies Bakeries een energiemonitoringsysteem opgezet zodat de processen kunnen gemonitord en geanalyseerd worden. Op basis hiervan kunnen de duurzaamheidsrapporten opgesteld worden. Daarnaast kwamen uit dit meetsysteem ook heel wat besparingsmogelijkheden. Het resultaat is een geoptimaliseerd energieverbruik, kostenbesparingen en naleving van de duurzaamheidseisen.

 

Master Thibo Destatsbader

Thibo heeft via zijn internationale masteropleiding in Sustainable Energy System Management zijn thesis en stage kunnen doen in Colombia. Na een studiesemester in de Hanzehogeschool in Groningen en Howest in Kortrijk vertrok Thibo naar Zuid-Amerika.

De titel van zijn masterthesis luidde: “Hoe kan Colombia efficienter en duurzamer hun hernieuwbare elektriciteitsproductie inzetten om de uitstoot te verminderen en de kosten te minimaliseren”.

Via een doorgedreven literatuurstudie en analyse van de huidige systemen heeft Thibo via Artificiële Intelligentie een aantal modellen uitgewerkt. De studie zal de Universidad Nacional de Colombia helpen bij verder advies in de komende jaren.

 

Professional Stijn Kuypers van Johnson & Johnson

Stijn is naast process-engineer vooral de energiemanager binnen J&J. Vanuit deze functie is hij nauw betrokken bij alle energieprojecten van J&J.

Zijn presentatie heeft de jury overtuigd van het professionalisme waarmee hij naar energie kijkt. Een aantal technische projecten springen daarbij in het oog: het opstarten van het eerste private diepe geothermieproject van België en de uitbreiding van het warmtenet op de site. Naast deze grote projecten staat hij in voor de decarbonisatie van de hoge-temperatuur warmte, het opvolgen en rapporteren van de energieverbruiken en het wetgevende werk onder EBO’s en EPC’s. Stijn werkt gepassioneerd aan de J&J-doelstellingen om hun eigen CO2-emissies in 10 jaar tijd met 47% te reduceren.


HET EVENT

 

Img1
Img2
Img3
Img4
Img5
Img6
Img7
Img8
Img9
Img10

 

 

Share us