LAATSTE OPROEP
ENERGIK vzw presenteert haar najaar-programma:
In tal van industriële sectoren wordt koeling in diverse productieprocessen gebruikt. Bij koeling moet rekening worden gehouden met steeds strengere eisen op het vlak van energie-efficiëntie en milieu.
ENERGIK vzw, in samenwerking met UGent, organiseert haar 2e KOELCURSUS.
Items als industriële koeltechnieken, koelmiddelen, energiebesparing & -efficiëntie, monitoring, certificaten, regelgeving en veiligheid, lekdetectie, onderhoud en optimale instelling komen zeker aan bod.
Wat kan ik als bedrijf doen om in 2030 op een duurzame, en dus aardgas-onafhankelijke wijze, stoom of warmte aan te maken?
Het antwoord hierop is: investeren in nieuwe technologie.
De vraag is echter in welke technologie men het best kan investeren. Hierop willen we tijdens de stoomtechniekdag een antwoord geven aan de hand van voorbeelden die verschillende pistes bespreken.
Flux50 en Flanders’FOOD zijn op zoek naar leden voor de begeleidingsgroep voor het projectvoorstel ‘Rethink Energy 4 Food’ rond energiegebruik in de voedingssector. Elektrificatie en innovatie op gebied van verwarming (focustraject 2) en koeling (focustraject 4) staan centraal.
In Focustraject 2 (verwarmen) zullen de techno-economische aspecten en de toepasbaarheid van hoge temperatuur genererende technologieën (bv. warmtepompen) onderzocht worden. Hieruit zal een methodiek ontwikkeld worden om bepaalde energievereisten en processen met de juiste technologie te matchen via een techno-economische analyse. Via twee generieke demonstratiecases zal de methodiek gevalideerd worden.
Focustraject 4 (koelen) heeft als algemeen doel om voedingsbedrijven wetenschappelijk onderbouwde opties te bieden om de energietransitie specifiek voor hun koelingsdoeleinden te kunnen doorvoeren. Dit door een algemene kennisverhoging rond en een vertrouwensopbouw in innovatieve koelgeneratie- en koelprocestechnologieën die gepast ingezet kunnen worden in hun productieprocessen en waar mogelijk een verhoogde koelenergie-efficiëntie weten te combineren met productkwaliteitswinst en/of productierendementsverhogingen.
Details en werkplan zijn te vinden in de fiches in bijlage:
Rethink energy 4 food focustraject 2 - WARMTE
Rethink energy 4 food focustraject 4 - KOELING
Een warme oproep om lid te worden van één of beide begeleidingsgroepen en wel om:
U kan contact opnemen hiervoor met
Steven Van Campenhout (steven.vancampenhout@flandersfood.com) en
Steven Lecompte (steven.lecompte@ugent.be).
Vanaf 19 oktober 2023 start bij UGain – UGent Academie voor Ingenieurs – de nieuwe editie van de postacademische opleiding ‘Energie-efficiëntie in de industrie’.
Deze opleiding dompelt de deelnemers onder in de mogelijkheden om de energie-efficiëntie in hun bedrijf te verhogen waarbij verschillende topics aan bod komen: van warmte en elektrische arbeid, energie opslag en procesregeling en de economische en beleidscontext van energie. Ieder onderwerp start met fundamentele wetmatigheden om de technische ontwikkelingen te onderbouwen en eindigt met industriële voorbeelden.
Energie-efficiëntie op een industriële schaal zal een belangrijke bijdrage moeten leveren in de reductie van de CO₂-uitstoot om zo de opwarming van de aarde te helpen tegengaan. Bedrijven de mogelijkheid bieden om zich hierover bij te scholen, is een eerste onmiskenbare stap in dit proces.