Duo Carrefour worden eerste Energiemanagers van het jaar

26-10-2018
Op donderdag 25 oktober werden Patricia Van Malderen en Jan Geeraerts van Carrefour uitgeroepen tot de eerste Energiemanagers van het Jaar. Howest-student Arne Seurinck werd dan weer Junior Energiemanager van het Jaar. De titels zijn een gemeenschappelijk initiatief van Energik en Vlaanderens twee energiemanagementopleidingen van Howest en Artesis Plantijn-hogeschool Antwerpen

persfoto-energiemanager-van-het-jaar_orig

Energiebeheer wordt een steeds belangrijker item in het bedrijfsleven.
Niet alleen zijn ondernemingen bewuster bezig met duurzaamheid en klimaatuitstoot;
ook vanuit kostenoverwegingen gaat veel meer aandacht naar energiemanagement.
Vorig jaar namen twee hogescholen, Howest en AP Hogeschool, het initiatief om de Junior Energiemanager van het Jaar in het leven te roepen. Studenten konden hun eindwerk indienen en op die manier de jury overtuigen van de maatschappelijke impact ervan.

Dit jaar werd de award voor de tweede keer uitgereikt.
Laureaat dit jaar werd Howest-student Arne Seurinck uit Kuurne. Arne haalde het van vijf andere finalisten. Hij maakte in het kader van zijn bachelorproef een energiestudie voor het bedrijf Total. Het gaat om een geheel aan maatregelen waardoor het bedrijf op jaarbasis kan besparen op haar energiefactuur. Na het maken van zijn bachelorproef kon Arne ook als jobstudent aan de slag bij Total om een deel van zijn plan in de praktijk om te zetten. Momenteel volgt Arne nog een masteropleiding aan de UGent.
Arne wordt bekroond met een geldprijs van €1000, geschonken door Engie en Eandis.

Een eervolle vermelding gaat naar AP student Lennert Oostvogels omwille van zijn bachelorproef en de ontwikkeling van een online tool voor de onderhoudsplanning van offshore windenergie.

Nieuw dit jaar is de toekenning van de titel van Energiemanager van het Jaar, een initiatief dat genomen werd samen met Energik, de Vlaamse Vereniging voor Energie- en Milieutechnologie.
Bedrijven konden een dossier indienen waarin ze aantoonden welke baanbrekende en geïntegreerde energieplannen zijzelf in de praktijk omzetten in hun eigen bedrijf.
Twee dossiers haalden uiteindelijk de finale: Carrefour en Alpro konden een mooie energierealisatie voorleggen.

Uiteindelijk ging het duo van Carrefour met de hoofdprijs aan de haal en werden Patricia Van Malderen en Jan Geeraerts de eerste Energiemanagers van het Jaar.
Patricia en Jan ontvingen op een event op donderdag 25 oktober bij de firma Renson in Waregem, de titel van Energiemanager van het Jaar. Carrefour werd bekroond omwille van de vernieuwende projecten die zij realiseren op het vlak van warmterecuperatie. Zo bouwden zij recent een nieuwe vestiging in Koksijde die puur op gerecupereerde warmte werkt en die met andere woorden niet op gas werkt.
De ingreep zorgde voor een meerkost van 2 à 3% op de bouw van het nieuwe complex, maar leverde al snel een totale jaarlijkse energiebesparing op van 50%.
Patricia en Jan dragen de titel voor één jaar.

Minister Bart Tommelein juicht al deze inspanningen op vlak van energiebeleid als bevoegd minister uiteraard toe.
“Energie besparen blijft opdracht nummer één voor elk bedrijf: van een eenmanszaak, tot een KMO en de grote industrie. Ook de integratie van hernieuwbare energie in bedrijven is broodnodig. Energiemanagers spelen daar een belangrijke rol. Ze hebben niet enkel een invloed op de energiefactuur maar ook op ons leef- en werkcomfort, onze gezondheid, het milieu en het klimaat. Ik wil de winnaars feliciteren en hoop dat er nog veel bedrijven en studenten hun voorbeeld zullen volgen.”

Met deze awards willen Energiek, Howest en AP Hogeschool het belang van energiemanagement verder op de kaart zetten. Het beroep wint aan belang en de studenten die de afgelopen jaren afstudeerden als energiemanager vinden snel een gepaste job.

Meer info:
Tim Vandendriessche
Bacheloropleiding Energiemanagement Howest - 0476/61.67.94

Bart Vanbrabant
Opleidingshoofd Energiemanagement AP Hogeschool - 03/220.33.00

Tom Delmotte
​Woordvoerder Howest - 0471/98.30.36