Het aanbod van groene elektriciteit wordt steeds groter. Het afstemmen van aanbod en vraag wordt meer en meer een uitdaging. Door flexibiliteit in te bouwen, onder andere in de stoomproductie, creëer je een win-winsituatie waarbij er meer groene stroom kan gebruikt worden tegen een aantrekkelijke prijs.
Tijdens deze studienamiddag wordt het Power-to-heat project toegelicht met de technische details én wordt uitgelegd hoe Alpro flexibiliteit integreert in de hun nutsvoorzieningen en zich hierdoor optimaal opstelt in de energiemarkt en flink wat kosten bespaart.
Dit project kadert onder andere in de doelstelling om tegen 2050, CO2-neutraliteit te bekomen.
De Carrefour Group lanceerde het project “New Eclair” in het voorjaar van 2020. September 2021 startte de bouw van de 17.000 m2 hal en 1 jaar later in september 2022 werden de productielijnen in gebruik genomen. Het gebouw is aangepast aan de productiebehoeften.
Een duurzaam gebouw met warmteterugwinning en hightech koelinstallatie.
Tijdens deze exclusieve avond werden volgende twee prijzen uitgereikt:
Wat kan ik als bedrijf doen om in 2030 op een duurzame, en dus aardgas-onafhankelijke wijze, stoom of warmte aan te maken?
Het antwoord hierop is: investeren in nieuwe technologie.
De vraag is echter in welke technologie men het best kan investeren. Hierop werd tijdens de stoomtechniekdag een antwoord gegeven aan de hand van voorbeelden met verschillende pistes.
Wat is de impact van mijn energiekosten? Hoe kan ik tegen de laagste kost mijn technische installaties laten functioneren?
Dit zijn enkele van de vele vragen waar energiemanagers mee geconfronteerd worden.
Om u een beeld te geven van het scala aan functionele analyses en oplossingen richtte ENERGIK haar 3de platform op: ENERGYMANAGEMENT.
Corporate Power Purchase Agreement (CPPA): een MUST voor duurzaam ondernemen!
De energieprijzen schommelen voortdurend en significant. CPPA laat een onderneming toe om de energieprijs die zij betaalt voor een langere periode vast te klikken én om volop en zichtbaar in te zetten op hernieuwbare energie.
Tijdens deze lunchcauserie werd toegelicht wat een CPPA is.
Het aandeel van de kosten voor proceskoeling in de energiefactuur van bedrijven neemt spectaculair toe en de milieubelastende koelinstallaties worden stelselmatig teruggeschroefd.
Het KOEL-platform heeft als doel de state-of-the-art van koeling te schetsen, een aantal nieuwe ontwikkelingen voor te stellen, op te volgen en te implementeren.
Op 18 januari organiseerde ENERGIK en het Stoomplatform een bezoek aan de Azteq Concentrated Solar Power (CSP) installatie op de site van ADPO te Antwerpen.
De installatie levert met haar 1100 m² een vermogen van zo’n 500 kW.
Deze installatie is een van de eerste in België en heeft daarmee bewezen dat ook in onze streken CSP waardevol is als duurzame manier om warmte op te wekken.
Het concept van de KOEL-dag was hetzelfde als de vorige succesvolle edities: verschillende sprekers zetten de mogelijkheden van industriële koeling in de verf, zelfs voor toepassingen die niet zo vanzelfsprekend zijn.
In de Pfizer-case werden de noden en de bevindingen van de eindgebruiker toegelicht en is er uitgebreid ingegaan op de verschillende technische componenten.
Het vakgebied milieu en energie is actueler dan ooit. Daarom gaat ENERGIK in 2022 opnieuw op zoek naar de ENERGY MANAGER OF THE YEAR, nadat de oproeping tot deelname en de uitreiking van de award in 2021 wegens de Covid-19 maatregelen niet is kunnen doorgaan
Op woensdag 23 oktober vond voor de derde keer op rij het evenement Energik Energy Manager of The Year plaats (één dag na World Energy Day!) op het Siemens bedrijfsterrein in Huizingen. Het evenement werd in 2017 in het leven geroepen door de vzw Energik, samen met AP Hogeschool en Howest.
De tevredenheid is over het algemeen oké, maar er is ruimte voor verbetering. Dit hangt samen met het al dan niet ‘nuttig’ zijn voor het werk. De presentatie van Eastman (echte praktijkgetuigenis) bleek zeer relevant. De presentatie van Marcel Laes bleek iets minder relevant tot niet relevant...
Tijdens deze jubileumeditie staat duurzame verlichting centraal. Het past volledig in de evolutie naar een rationeler gebruik van energie. Een evolutie die net zo dringend en noodzakelijk is als de omslag naar groene energie. Het is een prioriteit van de Vlaamse Regering voor de volgende jaren.
Verstandiger omgaan met energie doet niet alleen onze energiefactuur minder snel oplopen.