Lunchcauserie - oktober 2019​

Lunch in Hof ter Imde, Wolvertem-Meise

Lunch in Hof ter Imde, Wolvertem-Meise ​met causerie over flexibel energiegebruik in bedrijven.

​Energieopslag in batterijen en in warmtebuffers, ook in bedrijven, worden DE uitdaging als de aan gang zijnde energietransitie wil slagen. Met steeds meer wind en zon in de energievoorziening wordt een aanpassing van het hele systeem, zowel technisch als financieel noodzakelijk, wat zich onder andere zal vertalen in een dynamische prijszetting van energie. Dat wil zeggen: niet alleen de elektriciteitsprijs, maar ook de warmteprijs, zullen afhangen van het ogenblik van gebruik.

Met deze activiteit richt Energik zich vooral op bedrijfsleiders en iedereen die zich willen informeren over de op gang zijnde evoluties in de energiemarkt en de mogelijkheden voor hun bedrijf om daarop in te spelen.​

Flexibel energiegebruik door middel van energieopslag in batterijen en warmtebuffers in je bedrijf.
​Lig je niet wakker van energie voor je bedrijf? Onterecht !

batterij-opslag-300jpg-orig_1_orig
siemens-logo-150-1_1
Frederic Van Cauteren
warmte-opslag-300-orig_1_orig
logo-wtcb-150-1-orig_1
Jeroen Van der Veken​

​Ons energiesysteem staat voor een enorme uitdaging. In de komende decennia zal een transformatieproces zonder voorgaande worden gerealiseerd. Ons energiegebruik moet op lange termijn duurzaam zijn, betrouwbaar en haalbaar, maar vooral ook betaalbaar blijven.

De grootste uitdaging schuilt in de verhoging van de energie-efficiëntie: meer doen met minder en dit op alle terreinen (residentieel, industrie, mobiliteit), maar vereist daarnaast ook een grondige herziening van het energiesysteem. Waar tot nog toe productie de vraag volgde, zal in de toekomst de beschikbaarheid van energie in grote mate afhangen van de weersomstandigheden. Dit noopt tot een verschuiving van de vraag naargelang het tijdstip en de hoeveelheid productiemiddelen die op dat moment ter beschikking staan. Naast afschakeling van de vraag, meestal ongewenst in een industriële omgeving, maar ook dikwijls moeilijk in een gebouwenomgeving, lijkt opslag en hergebruik van die opslag, de aangewezen weg.

De omslag naar een duurzaam energiesysteem vereist een gecoördineerde aanpak met een heel gamma aan acties. Acties die massaal gericht en kostenbewust investeren in energie- en gebouweninfrastructuur, die slimme oplossingen bedenken voor de diverse uitdagingen en werken aan een breed draagvlak voor de transitie en een vlotte samenwerking tussen alle betrokkenen uit de energiesector.

​Om de energietransitie te doen slagen zijn een langetermijnvisie, meer samenwerking en vooral acties op het terrein noodzakelijk. Ieder van ons, en vooral het bedrijfsleven, zal dus zijn steentje moeten bijdragen.


PROGRAMMA & MENU

  • Aperitief Cremant de Loire Brut d'Argent of fruitsap ​met warme en koude hapjes
  • Vitello Tonnato - Variatie oogstgroentjes.
  • Voordracht: "Energieopslagsystemen voor een betrouwbare energievoorziening"
    Frederic Van Cauteren, Sales Director Belgium & Luxemburg, Siemens,
    Voordelen van batterijen, uitdagingen voor de toekomst en het nut van gedecentraliseerde energiesystemen.
  • Suprème van Bresse kip op grootmoeders wijze "New Style".
  • Voordracht: "Energieflexibiliteit in gebouwen met een focus op warmtebuffering”,
    Jeroen Van der Veken, building systems and sustainability, WTCB
    Hoe kunnen gebouwen bijdragen aan een hernieuwbaar energiesysteem van de toekomst?
  • Doyennepeer "Belle Hélène"
  • Koffie of thee, met versnapering

DOCUMENTEN