De laatste jaren is ons energielandschap sterk geëvolueerd. Het toenemende aandeel hernieuwbare energie, zoals zon en wind, maakt het voorspellen van de elektriciteitsproductie moeilijker.
En nu is de volgende stap volop ingezet, met elektrificatie van het verbruik: elektrisch- gebouwen, -industrie en -vervoer. Het evenwicht bewaren tussen productie en consumptie wordt steeds uitdagender.
U heeft misschien al gehoord dat er waarde zit in de balanceringsmarkten. Dit betekent niets anders dan dat u door te helpen het elektriciteitsnet in evenwicht te houden, extra inkomsten genereert voor uw bedrijf.
Wat kan ik als bedrijf doen om in 2030 op een duurzame, en dus aardgas-onafhankelijke wijze, stoom of warmte aan te maken?
Het antwoord hierop is: investeren in nieuwe technologie.
De vraag is echter in welke technologie men het best kan investeren. Hierop willen we tijdens de stoomtechniekdag een antwoord geven aan de hand van voorbeelden die verschillende pistes bespreken.
Wat is de impact van mijn energiekosten? Hoe kan ik tegen de laagste kost mijn technische installaties laten functioneren?
Dit zijn enkele van de vele vragen waar energiemanagers mee geconfronteerd worden.
Om u een beeld te geven van het scala aan functionele analyses en oplossingen richt ENERGIK haar 3de platform op: ENERGYMANAGEMENT.
Corporate Power Purchase Agreement: een MUST voor duurzaam ondernemen!
De energieprijzen schommelen voortdurend en significant. CPPA laat een onderneming toe om de energieprijs die zij betaalt voor een langere periode vast te klikken én om volop en zichtbaar in te zetten op hernieuwbare energie.
Tijdens deze lunchcauserie wordt toegelicht wat een CPPA is.
Wat kan ik als bedrijf doen om in 2030 op een duurzame, en dus aardgas-onafhankelijke wijze, stoom of warmte aan te maken?
Het antwoord hierop is: investeren in nieuwe technologie. De vraag is echter in welke technologie men het best kan investeren.
Voor Energik / Stoomplatform zal 2023 volledig in het teken van deze vraagstelling staan.
De aanscherping van de Europese doelstellingen en de economische situatie ten gevolge van de hoge gasprijzen brengen de omslag naar duurzame warmte in de industrie in een stroomversnelling. Warmtenetwerk Vlaanderen, Energik en Flux50 organiseren daarom op 20 oktober in het KAVA Congrescentrum in Antwerpen een studiedag over dit 'hot topic' met een overzicht van de laatste innovaties, recente projecten en beleidsevoluties.
Sinds 2022 kan je binnen het Fluvius-netwerk eigen opgewekte energie delen met anderen.
Wek je je eigen energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is de voordeligste optie om die zo veel mogelijk zelf te verbruiken. Heb je toch energie die je zelf niet gebruikt, dan kon je die al verkopen aan je energieleverancier.
Vanaf 01 januari 2023 wordt dit energiedelen volledig uitgerold voor de bedrijven!
Op deze lunchcauserie loodsen we u door de basisbegrippen zodat u meteen helemaal mee bent.
Waarom waterstof een deel van de duurzame oplossing zal zijn.
Er wordt momenteel zeer veel gepraat over waterstof en zeker tijdens de klimaattop van Glasgow. Maar is waterstof een belangrijk thema om de energietransitie in de industrie waar te maken of een zoveelste hype? Zullen we binnen enkele jaren inzien dat waterstof toch niet de verhoopte oplossing blijkt om klimaatneutraal te worden?
Er wordt zeer veel gecommuniceerd over waterstof, maar veel gaat over visie en “propaganda”. Is waterstof een belangrijk thema om de energietransitie in de industrie waar te maken of een zoveelste hype? Zullen we binnen enkele jaren inzien dat Waterstof toch niet de verhoopte oplossing blijkt om klimaatneutraal te worden?
Energieopslag in batterijen en in warmtebuffers, ook in bedrijven, worden DE uitdaging als de aan gang zijnde energietransitie wil slagen. Met steeds meer wind en zon in de energievoorziening wordt een aanpassing van het hele systeem, zowel technisch als financieel noodzakelijk, wat zich onder andere zal vertalen in een dynamische prijszetting van energie. Dat wil zeggen: niet alleen de elektriciteitsprijs, maar ook de warmteprijs, zullen afhangen van het ogenblik van gebruik.
Energiemanagement is in volle transitie. U voerde al veel energieprojecten succesvol uit, maar vindt verder verbeteren een uitdaging. Samenwerken en samen denken om praktijkgerichte informatie, kennis en ervaring uit te wisselen, maakt deze uitdaging eenvoudiger en uw bedrijf competitiever. Daarom willen we starten met een lerend netwerk vol opportuniteiten voor uw bedrijf.
Na de meer dan geslaagde kick-off meeting van 3 mei laatstleden bij VOKA Vilvoorde organiseert ENERGIK samen met de Port of Antwerp een vervolgseminar in de verdere uitbouw van het PLATFORM ENERGIEZORG.
Het platform energiezorg moet een breed samengesteld platform worden, dat het gebruik van fossiele energie en de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen door het stimuleren van de implementaties van energiezorgsystemen bij industriële bedrijven in het Vlaanderen.
We zitten middenin de led (r)evolutie. Een nieuwe vorm van lichtontwerp heeft zijn intrede gemaakt. Nieuwe inzichten rond extra intelligentie en visueel comfort door innovatieve verlichtingssystemen komen op ons af. Dankzij de alomtegenwoordigheid van kunstlicht, zowel in gebouwen als in de publieke ruimte, kan deze ‘Verlichting 2.0’ de basis vormen voor een snelle digitale transitie. We zijn binnenkort dus misschien met zijn allen verbonden door licht.