ACTIVITEITEN - ARCHIEF

LUNCHCAUSERIE

Woensdag 8 maart 2023
Hof ter Imde te Meise

Corporate Power Purchase Agreement: een MUST voor duurzaam ondernemen!

De energieprijzen schommelen voortdurend en significant. CPPA laat een onderneming toe om de energieprijs die zij betaalt voor een langere periode vast te klikken én om volop en zichtbaar in te zetten op hernieuwbare energie.

Tijdens deze lunchcauserie wordt toegelicht wat een CPPA is.



Deep Dive Webinar I: HAALBAARHEIDSMODULE

Donderdag 23 februari 2023
Webinar

COGEN Vlaanderen organiseert ook dit jaar drie Deep Dive Webinars waarin steeds één specifiek onderwerp tot in de kleinste details uitgediept wordt door een expert ter zake.
Tijdens dit webinar wordt de vernieuwde en geupdatete tool doorgelicht die COGEN Vlaanderen beschikbaar stelt aan zijn leden voor haalbaarheidsstudies en dimensionering van een WKK. De tool kreeg het afgelopen jaar een update en COGENS eigen energie expert Hans Vandersyppe neemt je graag mee in zijn verhaal over de tool.

STOOM UIT ZONNESTRALEN

Woensdag 18 januari 2023
Hof ten Damme te Kallo

Wat kan ik als bedrijf doen om in 2030 op een duurzame, en dus aardgas-onafhankelijke wijze, stoom of warmte aan te maken?

Het antwoord hierop is: investeren in nieuwe technologie. De vraag is echter in welke technologie men het best kan investeren.
Voor Energik / Stoomplatform zal 2023 volledig in het teken van deze vraagstelling staan.

Warmtewende voor de Industrie

Donderdag, 20 oktober 2022
KAVA Congrescentrum in Antwerpen

De aanscherping van de Europese doelstellingen en de economische situatie ten gevolge van de hoge gasprijzen brengen de omslag naar duurzame warmte in de industrie in een stroomversnelling. Warmtenetwerk Vlaanderen, Energik en Flux50 organiseren daarom op 20 oktober in het KAVA Congrescentrum in Antwerpen een studiedag over dit 'hot topic' met een overzicht van de laatste innovaties, recente projecten en beleidsevoluties.

Energiedelen voor bedrijven

Woensdag 12 oktober 2022
Hof ter Imde te Meise

Sinds 2022 kan je binnen het Fluvius-netwerk eigen opgewekte energie delen met anderen.
Wek je je eigen energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is de voordeligste optie om die zo veel mogelijk zelf te verbruiken. Heb je toch energie die je zelf niet gebruikt, dan kon je die al verkopen aan je energieleverancier.

Vanaf 01 januari 2023 wordt dit energiedelen volledig uitgerold voor de bedrijven!
Op deze lunchcauserie loodsen we u door de basisbegrippen zodat u meteen helemaal mee bent.

Cogen Vlaanderen organiseert in het najaar 2022 haar WKK-cursus.

31 augustus - 7 december 2022

De WKK-cursus biedt een overzicht van alle relevante aspecten met betrekking tot warmte-krachtkoppeling (WKK) en van de toepassingen en thema's die eraan gelinkt zijn, zowel technisch, regelgevend als economisch. De cursus start in het najaar van 2022 en bestaat uit 9 opleidingsdelen.
Schrijf nu in!

De energiesector in volle transformatie

Dinsdag, 17 mei 2022
Herman Teirlinckgebouw - Brussel

Op 17 mei gaat de studienamiddag van bio-energie ‘De energiesector in volle transformatie: de rol van biomassa(rest)stromen’ door in Herman Teirlinckgebouw te Brussel.
De energiesector is in volle transformatie, we lichten dan ook graag de rol van biomassa(rest)stromen toe.

FIVE - Future Innovation & Vision Event

Donderdag 05 mei 2022
Lamot Congrescentrum Mechelen

Op 5 mei 2022 staat de Vlaamse innovatiekracht voor de energietransitie centraal. Dan bestaat Flux50 5 jaar!
Flux50  zet de pioniersprojecten op 5 mei in de kijker in Congrescentrum Lamot te Mechelen.
Welke kansen biedt dit voor jouw bedrijf en hoe kun je hierop inzetten?

Lunchcauserie: waterstof

Donderdag, 2 december 2021
Hof ter Imde te Meise

Waarom waterstof een deel van de duurzame oplossing zal zijn.

Er wordt momenteel zeer veel gepraat over waterstof en zeker tijdens de klimaattop van Glasgow. Maar is waterstof een belangrijk thema om de energietransitie in de industrie waar te maken of een zoveelste hype? Zullen we binnen enkele jaren inzien dat waterstof toch niet de verhoopte oplossing blijkt om klimaatneutraal te worden?

Energie-efficiëntie in de industrie

Van 17 november 2021 tot 11 mei 2022
UGent Academie voor Ingenieurs, Technologiepark 60, 9052 Zwijnaarde

Vanaf 17 november 2021 start bij UGent Academie voor Ingenieurs de nieuwe editie van de postacademische opleiding ‘Energie-efficiëntie in de industrie’. 
Deze opleiding dompelt de deelnemers onder in de mogelijkheden om de energie-efficiëntie in hun bedrijf te verhogen waarbij verschillende topics aan bod komen: van warmte en elektrische arbeid, energie opslag en procesregeling en de economische en beleidscontext van energie.

Energietransitie

17 november 2021 (voor- en namiddag)
Provinciehuis Vlaams-Brabant, Leuven

ODE en Warmtenetwerk Vlaanderen organiseren twee "halve" complementaire studiedagen (voormiddag en namiddag) op 17 november in het Provinciehuis in Leuven, voor zowel leden als niet-leden.

Thema

  • ENERGIEOPSLAG ALS SCHAKEL VAN DE ENERGIETRANSITIE
  • DE ROL VAN THERMISCHE OPSLAG IN DE ENERGIETRANSITIE

Smart Energy Academy

16 - 18 november 2021

Op 16 november is het weer zo ver! Dan start er een, langverwachte, nieuwe editie van onze Flux50 Smart Energy Academy. 
Deze driedaagse opleiding én netwerkgelegenheid zit bomvol dynamische sprekers die je de laatste stand van zaken van de energietransitie en de hiervoor broodnodige innovaties toelichten.

Nationale WKK-ontmoetingsdag

26 oktober 2021
Brabanthal, Leuven

De WKK-ontmoetingsdag met WKK-beurs is dé gelegenheid om op één dag een hoop relevante informatie in te winnen, dankzij een hele resem voordrachten op maat van bedrijven en organisaties die hun energieverbruik willen reduceren, alsook voor mensen uit de energiesector die hun kennis willen verdiepen.

Energiemanager - European Energy Manager Training

20 sessies vanaf dinsdag 12 oktober 2021
Lokeren

De stijgende vraag naar energie en de hiermee gepaard gaande stijgende energieprijzen hebben als gevolg dat er meer en meer efficiënt dient omgegaan te worden met energie. Om alles uit het energiebeleid van uw organisatie te halen, heeft men een energiemanager nodig met de nodige kennis. Daarom organiseert Amelior, in samenwerking met UC Leuven Limburg en met de steun van Indea, deze langlopende opleiding.

Postgraduaat Energiemonitoring en Energietransitie​​

7 september 2021 (infosessie)
Online infosessie

Dit postgraduaat wil de cursisten de kennis meegeven om data te visualiseren in dashboards om de energietransitie te faciliteren.
De opleiding start half oktober en eindigt eind mei. De lessen worden via blended learning aangeboden (combinatie van on-campus en online).

Waterstof voor DUMMIES: Fabel of Wondermiddel?

Dinsdag 29 juni 2021

Er wordt zeer veel gecommuniceerd over waterstof, maar veel gaat over visie en “propaganda”. Is waterstof een belangrijk thema om de energietransitie in de industrie waar te maken of een zoveelste hype? Zullen we binnen enkele jaren inzien dat Waterstof toch niet de verhoopte oplossing blijkt om klimaatneutraal te worden?

Toekomst federaal energiebeleid

Woensdag 10 februari 2021
Webinar

De federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten is op de afspraak om de energietransitie in goeie banen te leiden en het kader te creëren voor de oplossingen van morgen.

Opportuniteiten voor PV-installaties in 2021

Webinar op 12 januari 2021 - 15u30-17u30

De Vlaams regering voert in de loop van 2021 grondige wijzigingen door aan het ondersteuningssysteem voor zonnepanelen ...

Lunchcauserie - oktober 2019

Woensdag 16 oktober 2019
Hof ter Imde, Wolvertem-Meise

​Energieopslag in batterijen en in warmtebuffers, ook in bedrijven, worden DE uitdaging als de aan gang zijnde energietransitie wil slagen. Met steeds meer wind en zon in de energievoorziening wordt een aanpassing van het hele systeem, zowel technisch als financieel noodzakelijk, wat zich onder andere zal vertalen in een dynamische prijszetting van energie. Dat wil zeggen: niet alleen de elektriciteitsprijs, maar ook de warmteprijs, zullen afhangen van het ogenblik van gebruik.

Energiemanagement in transitie

23 mei 2019

In 2018 zijn we van start gegaan met een lerend netwerk met tal van opportuniteiten voor uw bedrijf.
De derde sessie van het lerend netwerk, ging op 23 mei door bij gastbedrijf EASTMAN - Ottergemsesteenweg Zuid 707 in 9000 Gent.

Energiemanagement in transitie

Donderdag 18 oktober 2018

Op donderdag 18 oktober organiseerden de Stad Gent, UGent en Energik de tweede samenkomst van het lerend netwerk:  24 industriële energiespecialisten deelden praktijkgerichte informatie, kennis én ervaring over energiemanagement.

Energiemanagement in transitie

APRIL 2018

Energiemanagement is in volle transitie. U voerde al veel energieprojecten succesvol uit, maar vindt verder verbeteren een uitdaging. Samenwerken en samen denken om praktijkgerichte informatie, kennis en ervaring uit te wisselen, maakt deze uitdaging eenvoudiger en uw bedrijf competitiever. Daarom willen we starten met een lerend netwerk vol opportuniteiten voor uw bedrijf.

Vervolgseminarie Energiezorg en energiemanagement in de Industrie

6 september 2017
HAVENHUIS ANTWERPEN

​​Na de meer dan geslaagde kick-off meeting van 3 mei laatstleden bij VOKA Vilvoorde organiseert ENERGIK samen met de Port of Antwerp een vervolgseminar in de verdere uitbouw van het PLATFORM ENERGIEZORG.

Kick-off platform Energiezorg in de industrie

3 mei 2017
VOKA, Medialaan 26 te 1800 Vilvoorde

Het platform energiezorg moet een breed samengesteld platform worden, dat het gebruik van fossiele energie en de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen door het stimuleren van de implementaties van energiezorgsystemen bij industriële bedrijven in het Vlaanderen.

Promotiedag Duurzame verlichting

Donderdag 12 mei 2016
Lamot Mechelen - Van Beethovenstraat 8-10 - 2800 Mechelen

We zitten middenin de led (r)evolutie. Een nieuwe vorm van lichtontwerp heeft zijn intrede gemaakt. Nieuwe inzichten rond extra intelligentie en visueel comfort door innovatieve verlichtingssystemen komen op ons af. Dankzij de alomtegenwoordigheid van kunstlicht, zowel in gebouwen als in de publieke ruimte, kan deze ‘Verlichting 2.0’ de basis vormen voor een snelle digitale transitie. We zijn binnenkort dus misschien met zijn allen verbonden door licht.