ACTIVITEITEN

Fossielvrije oplossingen om stoom of warmte te produceren!

Donderdag 30 november 2023
Huis van de Bouw – Zwijnaarde

Wat kan ik als bedrijf doen om in 2030 op een duurzame, en dus aardgas-onafhankelijke wijze, stoom of warmte aan te maken?
Het antwoord hierop is: investeren in nieuwe technologie.
De vraag is echter in welke technologie men het best kan investeren. Hierop willen we tijdens de stoomtechniekdag een antwoord geven aan de hand van voorbeelden die verschillende pistes bespreken.

Energetische koelmachine met laag Global Warming Potential

Woensdag 6 december 2023
Celanese Lanaken

Celanese is al tientallen jaren een gevestigde waarde in het economische landschap van Lanaken.
Celanese Lanaken is onderdeel van Celanese Corporation, een multinational met hoofdkantoor in Dallas (VS). Het chemische bedrijf heeft 37 sites wereldwijd en is onder meer 's werelds grootste producent van azijnzuur.

Leer de nieuwste technologieën en innovaties in industriële koeling kennen waarmee de ecologische voetafdruk verkleind kan worden. Ontdek praktische manieren om energie te besparen en de efficiëntie van koelsystemen te optimaliseren. Ontmoet en leer van toonaangevende experts en professionals in de industrie.

ENERGIEMANAGER VAN HET JAAR 2023

Donderdag 1 februari 2024
Kazerne Dossin Mechelen

We nodigen jullie van harte uit om jullie energie-gerelateerde projecten in de kijker te zetten. Dat kan je doen, door mogelijke kandidaat winnaars voor de award Energy Manager of the Year 2023 te nomineren.
We zien jullie nominatie graag tegemoet tegen uiterlijk 31 augustus 2023.

We are inviting you to make your voice heard and nominate the potential winners of the Energy Manager of the year Award 2023.
We look forward to your nominations and would like to receive them by 31 august 2023.


EXTERNE ACTIVITEITEN

Ledenwerving voor begeleidingsgroep project Rethink Energy 4 Food

Flux50 en Flanders’FOOD zijn op zoek naar leden voor de begeleidingsgroep voor het projectvoorstel ‘Rethink Energy 4 Food’ rond energiegebruik in de voedingssector. Elektrificatie en innovatie op gebied van verwarming (focustraject 2) en koeling (focustraject 4) staan centraal.

In Focustraject 2 (verwarmen) zullen de techno-economische aspecten en de toepasbaarheid van hoge temperatuur genererende technologieën (bv. warmtepompen) onderzocht worden. Hieruit zal een methodiek ontwikkeld worden om bepaalde energievereisten en processen met de juiste technologie te matchen via een techno-economische analyse. Via twee generieke demonstratiecases zal de methodiek gevalideerd worden.

Focustraject 4 (koelen) heeft als algemeen doel om voedingsbedrijven wetenschappelijk onderbouwde opties te bieden om de energietransitie specifiek voor hun koelingsdoeleinden te kunnen doorvoeren. Dit door een algemene kennisverhoging rond en een vertrouwensopbouw in innovatieve koelgeneratie- en koelprocestechnologieën die gepast ingezet kunnen worden in hun productieprocessen en waar mogelijk een verhoogde koelenergie-efficiëntie weten te combineren met productkwaliteitswinst en/of productierendementsverhogingen.

Details en werkplan zijn te vinden in de fiches in bijlage: 
Rethink energy 4 food focustraject 2 - WARMTE
Rethink energy 4 food focustraject 4 - KOELING

Een warme oproep om lid te worden van één of beide begeleidingsgroepen en wel om:

  • Projectresultaten vanop de eerste rij opvolgen
  • Industrie relevante demonstraties (pilootinfrastructuur of piloot demonstraties in reële industriële omgeving)
  • In nauw contact staan met de onderzoekers
  • Netwerken met zowel voedingsbedrijven, technologieaanbieders en energiebedrijven
  • Bijkomend kennis verkrijgen via de technology watch, die gestuurd wordt door de begeleidingsgroep
  • Sturing van de projectuitvoering naar relevantie voor de voedingsindustrie toe

 

U kan contact opnemen hiervoor met
Steven Van Campenhout (steven.vancampenhout@flandersfood.com) en
Steven Lecompte (steven.lecompte@ugent.be).

Energie-efficiëntie in de industrie

19 oktober 2023 – 27 maart 2024
UGent Academie voor Ingenieurs, Technologiepark 60, 9052 Zwijnaarde

Vanaf 19 oktober 2023 start bij UGain – UGent Academie voor Ingenieurs – de nieuwe editie van de postacademische opleiding ‘Energie-efficiëntie in de industrie’.

Deze opleiding dompelt de deelnemers onder in de mogelijkheden om de energie-efficiëntie in hun bedrijf te verhogen waarbij verschillende topics aan bod komen: van warmte en elektrische arbeid, energie opslag en procesregeling en de economische en beleidscontext van energie. Ieder onderwerp start met fundamentele wetmatigheden om de technische ontwikkelingen te onderbouwen en eindigt met industriële voorbeelden.

Energie-efficiëntie op een industriële schaal zal een belangrijke bijdrage moeten leveren in de reductie van de CO₂-uitstoot om zo de opwarming van de aarde te helpen tegengaan. Bedrijven de mogelijkheid bieden om zich hierover bij te scholen, is een eerste onmiskenbare stap in dit proces.

Energy Transition

Maandag 11 december 2023
BEL Brussels

Kom op 11.12.2023 naar Bel.Brussels voor de tweede editie van dit congres.

De editie van 2022 was een inspiratiebron om het visionaire aspect van de energietransitie – met als leidraad de Green Deal en REPowerEU – in de praktijk te brengen met concrete acties.

Tijdens het Energy Transition Congress 2023 zullen we de impact van deze acties meten en aanbevelingen maken naar het Europese, federale, regionale en lokale beleid!

Het programma, de inschrijving en praktische info kunt u hier terugvinden: zie meer informatie