Door de energiecrisis en een sterk toenemend bewustzijn over de klimaatopwarming beseffen alsmaar meer industriële bedrijven dat ze best zo snel en goed mogelijk inzetten op de energietransitie. Voor het vinden van de geschikte partners en het delen van kennis kunnen ze alvast steunen op de Vlaamse vereniging voor energie- en milieutechnologie.
Energik is een neutrale organisatie die fungeert als een draaischijf waar mensen en bedrijven elkaar vinden om de energietransitie in de industrie te helpen realiseren. “We organiseren ook opleidingen en themadagen en informeren onze leden over nieuwe evoluties en innovaties die interessant kunnen zijn”, legt voorzitter Kris Michiels uit. “We werken nauw samen met Flux50 en ODE Vlaanderen om elkaar te versterken. Onder onze leden hebben we onder meer energieleveranciers, studiebureaus, industriële verbruikers, vertegenwoordigers van de overheid, enz. We hebben dus een stabiele brede basis waar
iedereen terechtkan en zijn gading vindt.”
Van energiebesparing tot duurzame energietransitie
“
We zijn intussen al veertig jaar actief”, vervolgt Michiels. “
We zijn in 1983 opgericht nadat toenmalig minister-president Gaston Geens de derde industriële revolutie lanceerde in Vlaanderen. Op dat moment waren een rationeel energiegebruik en energiebesparing de hoofdthema’s van onze vereniging. In de loop der jaren is dat verder geëvolueerd tot de duurzame energietransitie in de meest brede betekenis van het woord. Om hier structuur in te brengen, werken we rond drie assen: stoom, koeling en energiemanagers.” Het stoomplatform verzamelt specialisten die de industrie kunnen helpen om de toepassing van stoom te optimaliseren. “
Dat blijft immers een hoge energiedrager met heel wat potentieel”, klinkt het. “
Met een stoomtechniekdag en een cursus rond stoom willen we het bewustzijn en de kennis over deze technologie versterken. Daarnaast focussen we ons op alle vormen van industriële koeling, een energie-intensieve discipline waar er nog flink wat verbetermogelijkheden zijn.”
Energiemanager van het jaar
Tot slot is er de derde as rond energiemanagers. “
We richten ons hiervoor zowel op pas afgestudeerden als ervaren professionals. Tijdens het jaarlijkse event ‘Energiemanager van het jaar’ kunnen beide groepen hun energiegerelateerd project indienen. De winnaar mag niet enkel deze prestigieuze titel toevoegen aan zijn cv, maar ontvangt bovendien een mooie geldprijs. Op die manier verhogen we het aanzien van het beroep en zetten we in de kijker hoe deze mensen bijdragen aan een hoger maatschappelijk doel”, besluit Michiels.
We fungeren als een draaischijf waar mensen en bedrijven elkaar vinden om de energietransitie in de industrie te helpen realiseren.
Bron:
Trends Energietransitie
Maart 2023