Op woensdag 20 oktober 2021 werd voor de vierde maal de Energy Manager of the Year-award uitgereikt. Dit event was deze keer gekoppeld aan de jaarlijkse Energik-Stoomtechniekdag.
Energiebeheer wordt een steeds belangrijker aandachtspunt in het bedrijfsleven. Niet alleen zijn ondernemingen bewuster bezig met duurzaamheid en klimaatuitstoot, ook vanuit kostenoverwegingen gaat veel meer aandacht naar energiemanagement.
De verkiezing van de Energy Manager of the Year is een initiatief van koepelorganisatie Energik vzw, sponsors Engie en Fluvius, in samenwerking met Vlaanderens twee energiemanagementopleidingen Howest Kortrijk en Artesis Plantijn-hogeschool Antwerpen.
Junior Energy Manager 2020 Jasper Dejonckheere studeerde in het academiejaar 2019-2020 af als bachelor Energiemanagement aan Howest met een bachelorproef rond het optimale gebruik van zonne-energie voor de bedrijfsactiviteiten. Verschillende onderwerpen zijn aan bod gekomen om de PV-installatie zo rendabel mogelijk te maken. Dit kan gaan van opvolgen van het PID-effect bij zonnepanelen, dieselheftrucks te vervangen door elektrische/waterstof heftrucks tot elektrische opslag (batterij) om hoofdzakelijk het nachtverbruik op te vangen. Maar deze kan ook gebruikt worden voor peakshaving en flexibiliteitsregeling op basis de Belpexgegegens.
Master Energy Manager 2020 Willem Lambricht onderzocht de invloed van onzekerheden op weersvoorspellingen en bewonersgedrag voor optimale regeling (MPC) van residentiële verwarming. De onzekerheden werden eerst geïdentificeerd en gekwantificeerd aan de hand van historische data. Vervolgens werd de impact ervan op de prestaties van een deterministische controller onderzocht. Aan de hand van deze resultaten, is een stochastische controller beschreven die de onzekerheden in rekening brengt om zo het thermisch comfort van de bewoners te verbeteren.
Energie-ondernemer of the Year 2020 Bjorn Van Haver van Elugie bedacht een systeem om gebouwen elke seconde van de dag, het hele jaar door, in eigen elektriciteit te voorzien, voor maximale energie vrijheid. Elugie maakt gebruik van slimme compacte zelfstroomcentrales op basis van waterstoftechnologie. Om elektriciteit te produceren en te verbruiken. Onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet staat centraal. Maximaliseren van energie-efficiëntie en duurzaamheid, alsook zorgen voor de meest stabiele elektriciteitsprijs is het resultaat van 100 % zelfstroom achter de meter.
Energy Manager of the Year 2020 Christophe Allaert van Alleng stelde een 5-jarige energiebeleidsplan op om het eerste CO2-neutraal ziekenhuis te worden. Dit is een operationeel plan waarin een gebalanceerde mix van innovatieve en bestaande technieken worden gecombineerd met transparante projectmethodologie. De stapsgewijze implementatie leidde tot het bereiken van de initiële doelstellingen bovenop een jaarlijkse kostenbesparing van 250.000€ en dit door energetische optimalisatie.
Voor verdere informatie kan u terecht bij de voorzitter van de jury de heer Kris Michiels (kris.michiels@engie.com of 0475 83 40 56).