Energiemanagers van het jaar 2017

21-10-2017
PERSBERICHT: Jelle Milbou en Asha Vanderbauwhede uitgeroepen tot eerste Junior Energy Managers of The Year

Antwerpen, 19 oktober 2017 - Jelle Milbou van AP Hogeschool en Asha Vanderbauwhede van Howest mochten vanavond als eerste de award van junior energiemanager van het jaar in ontvangst nemen. Met de award wil de jury de innoverende en opmerkelijke bachelorproeven van beide studenten eren. Schepen van Onderwijs Claude Marinower kwam het energietalent persoonlijk in de bloemen zetten en overhandigde aan beiden een cheque van 500 euro.

Naar analogie met de jaarlijkse prestigieuze wedstrijd ‘Manager of The Year’ introduceerden Energik en Engie in samenwerking met AP Hogeschool en Hogeschool Howest de ‘Junior Energy Manager of the Year’- award. Deze award zet talentvolle jonge energiemanagers in de kijker en wil tegelijkertijd de aandacht vestigen op een zeer actueel vakgebied.

De studenten gaan tijdens hun bacheloropleiding intensief op zoek naar creatieve oplossingen om het energieverbruik in onze werk- en leefwereld te verminderen en optimaliseren”, zegt Bart Vanbrabant, opleidingshoofd Energiemanagement van de AP Hogeschool. “De vijf genomineerde bachelorproeven waren er allemaal op gericht om op een economische en ecologische manier energie op te wekken”.

Een jury, bestaande uit professionals van energiebedrijf Engie, de Vlaamse vereniging voor energie- en milieutechnologie Energik en een afgevaardigde van beide hogescholen, besloten twee kandidaten uit te roepen tot winnaar. “We hebben vooral gekeken naar de toepasbaarheid van het project in de huidige maatschappij en de graad van innovatie”, aldus Jozef De Borger, voorzitter van de jury. “De twee winnende projecten scoorden zeer hoog op beide standaarden en waren zo aan elkaar gewaagd dat we uiteindelijk besloten om twee winnaars aan te duiden”.

Algen

Winnaar Jelle Milbou (21), tevens bekroond tot student van het jaar bij AP Hogeschool, trok voor zijn stage en bachelorproef naar Finland: “Scandinavië staat op vlak van energie heel ver. Mijn keuze om daar een team te gaan ondersteunen was dus snel gemaakt”, aldus Jelle. Hij maakte met vier andere internationale studenten deel uit van een grootschalig Scandinavisch onderzoek naar het ontginnen van biobrandstof uit algen. “Het biogas afkomstig uit algen vormt een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen”, zegt Jelle, “maar om algen te kweken heb je voldoende licht en een optimale watertemperatuur nodig en laat dat nu net twee criteria zijn die niet samenvallen met Finland.”

Hij reikte vervolgens oplossingen aan om dit probleem aan de pakken: “Gedroogde algen kunnen wel via vergisting omgezet worden tot biogas, maar dit complexe en lange proces verbruikt op zich natuurlijk ook energie”, aldus Jelle. Hij bracht, samen met zijn medestudenten, in kaart of deze processen vervolgens winstgevend kunnen zijn in een Scandinavisch klimaat, rekening houdend met het extra energieverbruik. “Het resultaat was positief, waardoor ik veronderstel dat het in een gematigder klimaat zoals in België ook rendabel zou kunnen zijn”.

Na zijn masterstudies Ingenieurswetenschappen – Energie wil Jelle als energie-expert aan de slag gaan in een groot bedrijf met internationaal karakter: “Projecten uitwerken, coördineren en ondersteunen om het energiebeleid tot een hoog niveau te krijgen, dat ervaar ik als mijn persoonlijke uitdaging”.

Zonnepanelen en batterijopslag

Asha Vanderbauwhede (21) van Howest startte haar project dichter bij huis. Ze deed onderzoek voor het kabinet van Vlaams minister Bart Tommelein naar de meest efficiënte en kostenbesparende manier van batterijopslag voor zonnepanelen. Hoe ervaarde zij haar tijd in het kloppende hart van het energiebeleid? “Ik verwierf vooral een inzicht in het wettelijke kader ervan en kreeg de kans om veel bedrijven te bezoeken”, zegt ze enthousiast. Haar eindresultaten worden alvast meegenomen in de verdere uitrol van de beleidsplannen de komende jaren.

Op de vraag waarom ze ooit koos voor energiemanagement aarzelt ze geen moment. “Ik wil vooral een positieve impact hebben op het toekomstige energiebeleid in bedrijven en organisaties met het oog op een positievere ecologische voetafdruk”.

De geldprijs wil ze dan ook efficiënt inzetten. “Wanneer mijn vriend en ik gaan samenwonen, spendeer ik het geld integraal aan een duurzame energieoplossing in onze woning. Op die manier wil ik ook mijn steentje bijdragen aan het milieu”, aldus Asha.

De prijs voor jonge energiemanagers zal een belangrijke opstap betekenen naar de ‘Energy Manager of the Year’, een ambitieus event dat Energik samen met haar partners wil organiseren. “Bedrijven en energiemanagers met projecten waarbij duurzaamheid en de realisatie van de klimaatdoelstellingen prioritair zijn, willen we belonen tijdens deze uitreiking”, zegt Jozef De Borger. “Zij kunnen hun ervaring en kennis met andere delen en op die manier een ideale inspiratiebron betekenen voor de toekomst”.

jemoty_orig

​Foto (van links naar rechts):
  • Claude Marinower (schepen van Onderwijs Antwerpen)
  • Inga Verhaert (gedeputeerde Provincie Antwerpen
  • ​Jelle Milbou (AP Hogeschool)
  • Asha Vanderbauwhede (Howest)
  • ​Kris Michiels (voorzitter Energik)